Автотестувальник або Automation QA Engineer створює тести з використанням скриптів, що дозволяє автоматизувати процес тестування. Якщо ведеться робота над великим проектом, рідко наймають одного QA Engineer. Зазвичай функції даної спеціальності виконує кілька людей. Залежно від обов’язків, їх посади поділяються на кілька automation qa engineer видів. Коли вона знаходиться у логічному для користувача місці й виглядає логічним для нього чином. Коли інтерфейс зрозумілий та інтуїтивний, і користувач одразу знаходить той функціонал, який йому потрібен.

Хто такий Quality Assurance Engineer, як і навіщо їм можна стати

Наприклад, Git – це важливий інструмент для спільної роботи над кодом та співпраці з розробниками. Ще одна важлива вертикаль — SQL, починаючи від вебпроєктів і завершуючи банальним збором логів. Розуміння баз даних і вміння витягнути інформацію з них потрібне і важливе.

Як стати QA-інженером у 2024

  • Спочатку він реєструється на сайті як звичайний клієнт.
  • На мітингу складають список завдань, їх розподіляють між командою та пріоритезують.
  • У Fiddler та Charles потрібно вміти налаштувати їх для перехоплення запитів від сервера та, наприклад, відредагувати відповідь від сервера.
  • Будь-який досвід в інших сферах може стати в пригоді як під час тестування, так і просто під час роботи з людьми.
  • Коли я навчалася, у нас було програмування та інші профільні предмети, але не було дисципліни, пов’язаної з тестуванням.
  • Я завжди готуюся до співбесід, хоч і провів їх понад 100.

Завдяки цьому компанія продовжить розвивати свої філії за кордоном, створить нові продукти та вдосконалить якість навчання. Розбираємось, яку реальну зарплату в Україні може отримувати початківець, досвідчений middle та senior QA engineer. Залежно від проєкту, можуть бути й інші вимоги, але даний список — це основні загальні вимоги в компанії Cloud Works. IT-сфера з кожним днем ​​розширюється, з’являються нові напрямки і професії.

хто такий qa automation engineer

Зарплата qa automation engineer на сентябрь 2024

І вже на цих реальних завданнях я собі набив руку. Коли я навчалася, у нас було програмування та інші профільні предмети, але не було дисципліни, пов’язаної з тестуванням. Сьогодні є багато ресурсів та курсів, інформації з яких достатньо для опанування сфери тестування. На посаду стажистів можуть взяти й без диплома ВНЗ, але з прикладами робіт – тест-кейсами. Для цього можна брати будь-які сайти та програми, проводити тестування та грамотно їх описувати.

Як стати QA Automation Engineer

Ручне тестування – це основа забезпечення якості. Manual Test Engineer вручну перевіряє роботу та взаємодію різних елементів сайту, застосунку чи програми. Вручну – значить з мишкою, клавіатурою та пальцями по екрану. Крім того, важливі також компетенції зі сфери бізнес-аналізу та управління проєктами. Наприклад, розуміння, що таке ризики та як ними керувати (є навіть risk-based підхід до тестування), цикл розробки та ролі в ньому тощо. За даними аналтики DOU середня заробітна плата QA-інженера рівня Middle в Україні в грудні 2023 року становила приблизно $1800 на місяць.

хто такий qa automation engineer

Якщо ж говорити про профільні знання для QA, то однозначно потрібно зазубрити ISTQB Syllabus. Перш за все треба зрозуміти чи хочеш ти цим займатися, а вже потім йти на курси і шукати роботу. Від позиції Junior до Middle можна перейти за два-три роки.

хто такий qa automation engineer

Ручний тестувальник або QA-мануальник (Manual QA Engineer) – це фахівець, завданням якого є аналіз і пошук помилок у ПЗ без застосування програм. Саме він моделює та імітує можливі дії користувача, включаючи помилкові, що взаємодіятиме з кінцевим продуктом. Помилки або «баги» виявляються в дизайні, функціональності та послідовній логіці роботи з ПЗ. Тестуючи продукт на різних етапах розвитку, ручний тестувальник перевіряє його надійність та юзабіліті.

Цього разу розповідаємо, чим займається QA Engineer, які зарплати в цій ніші та як проходить типовий робочий день спеціалістів. Багато хто з моїх друзів-автоматизаторів пишуть на Python. Ті, кого цікавить менеджмент чи коучинг, можуть спробувати себе в ролі Development Manager, People Manager чи Release Train Engineer, який контролює роботу скрам-майстрів. Тут з’являється своя рутина — контроль результатів цих автотестів, їх коригування за потреби, налаштування та підтримка середовища виконання тестів. QA-інженери та тестувальники нині – одна з найпопулярніших професій в IT сфері у світі. У всіх якостей, про які я розповім, є одна спільна риса — їх можна набувати та розвивати.

Це фахівці, до  завдання яких входить тестування функціональності програмного забезпечення на всіх етапах розробки. Для тестувальника дуже важливо розуміти та бачити систему розробки в цілому, де зміни в одній частині системи неминуче вплинуть на роботу інших частин. Без тестувальника продукт у переважній кількості випадків буде сповнений багів, які не змогли побачити самі розробники.

Як я й казала, для входу в професію необхідні певні hard skills. Їх може дати технічна освіта, котра дає хороший старт у професії попри те, що не є обов’язковою. Або самоосвіта — за умови, що ви маєте для неї достатньо часу, бажання та мотивації. На цьому етапі від QA-аналітика потрібно насамперед уміння бачити картину в цілому, а не зокрема.

Automation QA пишуть код для автоматизованих скриптів тестування, що моделюють взаємодію користувачів і перевіряють різні функції програм. Manual QA Engineer перевіряє вручну програмне забезпечення, чи відповідає воно вимогам, виявляє дефекти та помилки. Мануальники аналізують і покращують процес тестування. Вони перевіряють ПЗ і з погляду розробки, і з погляду клієнта, контролюють його якість. За даними DOU, середньостатистичному українському QA Engineer 30 років, найчастіше він живе у Києві або Львові. Найбільша частка фахівців — рівня Middle, тобто мають досвід роботи 3-5 років та медіанну зарплату $2000.

хто такий qa automation engineer

Це активності на усіх етапах життєвого циклу ПЗ, які вживаються для забезпечення необхідного рівня якості продукту. Якщо ви вважаєте, що QA Engineer — це легка або низько кваліфікована професія, необхідно врахувати, що така думка не відповідає дійсності. Щоб піднятися по кар’єрних сходах, надалі можна перекваліфікуватися на програміста або бізнес-аналітика. Виконує роботу, яка залежить від діяльності попереднього спеціаліста. Орієнтуючись на виставлені вимоги, що даний працівник створює алгоритми, а також схеми для подальшого тестування продуктів.

Говорячи про тестувальників, Quality Control Engineer, Quality Assurance Engineer, слід зазначити, що часто у джерелах відбувається змішування цих понять. Автоматизатор – це та людина, яка обходить нудні тестування одним натиском клавіші. Тиць – і програма сама перевіряє правильність усіх посилань на сайті. А потім ще раз тиць – і програма тестує, чи коректно кожен з тисячі товарів додається у кошик. Цей підхід називається «навантажувальним тестуванням» (load testing) або «стрес-тестуванням» (stress testing).

«На старті важливе володіння тулзами для тестування API (Postman та SoapUI), Charles та/або Fiddler. В інструментах для тестування API необхідно вміти виконати запит будь-якої складності, знати, для чого потрібні основні елементи інтерфейсу кожної із програм. У Fiddler та Charles потрібно вміти налаштувати їх для перехоплення запитів від сервера та, наприклад, відредагувати відповідь від сервера. «Кар’єра тестувальника складається з кількох етапів, визначених рівнями.

Він створює різні ситуації, не передбачені при розробці, виявляє ті баги та проблеми у функціоналі ПЗ, які могли б з’явитися у процесі експлуатації. Також я зустрічав думку, що мідл здатен менторити джунів, але я б не сказав, що це буде повноцінний менторинг — радше інструкції для конкретних проєктів. Закінчував магістратуру у Київському національному університеті імені Шевченка за спеціальністю «Прикладна фізика», і треба було обирати, куди рухатися далі. Я мав технічні знання, дипломну з моделювання фізичного процесу, але до програмування не тягнуло взагалі. Я став дивитися, які ще є суміжні професії, і відкрив для себе тестування. Це саме те, що підходило мені ментально та професійно.

Про щоденні задачі тестувальника в ІТ-компанії на нашому YouTube-каналі розповіла Марина Павельчак, Senior QA Engineer в компанії SoftServe. На вулиці 2023 рік а в Україні далі товчуть тему мануал куа)На Заході таких посад вже немає, ти або General QA або Automation/SDET. Мануал куа залишились нішею Східної Європи і Індії.

Наприклад, якщо інженер не знає, як працювати з гітом, то це погано і ознака некомпетентності. А якщо він не розбирається у тонкощах IRS чи SWAP транзакцій (з першого дня) — то це штуки, які ЯКЩО ТРЕБА — можна довчити. Але можна навести безліч прикладів, коли й без цих технічних знань (мереж, SQL, etc.) можна здобути роботу та навіть довго працювати. Наостанок пораджу спілкуватися з людьми, які мають досвід у сфері IT. Свого часу це допомогло мені, бо ви бачите живий приклад і можете перебрати ті чи інші знання.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/